Bedrijfstakonderzoek (BTO):
kennis en onderzoek voor de waterbedrijven

KWR is hoofduitvoerder en coördinator van het meerjarige onderzoek voor de Nederlandse waterbedrijven, Vewin en (sinds 1 mei 2016) waterbedrijf De Watergroep in Vlaanderen. Dit onderzoeksprogramma wordt het bedrijfstakonderzoek: BTO genoemd en richt zich op een gezonde, duurzame, efficiënte en vooruitstrevende drinkwatervoorziening, met zorg voor natuur en milieu.

Institutioneel geheugen

Nergens anders ter wereld werken waterbedrijven zo nauw samen met elkaar en hun kennisinstituut. KWR helpt de waterbedrijven hun onderzoeksvragen (kosten)effectief te beantwoorden, wetenschappelijke antwoorden om te zetten in praktische oplossingen die daadwerkelijk worden toegepast in de praktijk. KWR en het Bedrijfstakonderzoek vormen een institutioneel geheugen voor de drinkwatersector.

Het Bedrijfstakonderzoek bestaat uit vier componenten:

  1. Het thematisch onderzoek omvat het collectieve onderzoek voor alle waterbedrijven en VEWIN, verdeeld over 10 thema's.
  2. Speerpuntonderzoek is onderzoek voor één of enkele waterbedrijven, bijvoorbeeld om de ontwikkeling te versnellen van specifieke onderzoeksonderwerpen of technologie.
  3. Verkennend onderzoek vindt plaats op initiatief van KWR en helpt het Bedrijfstakonderzoek zich te oriënteren op nieuwe ontwikkelingen en zienswijzen en richting te geven aan innovatie.
  4. Het onderdeel Organiseren en Verbinden omvat de programmering, aansturing en coördinatie van het Bedrijfstakonderzoek en verzorgt de communicatie hierover tussen de BTO-deelnemers en met de watersector en de (internationale) kenniswereld.

BTO Congres 2016

Op 9 juni 2016 vindt bij KWR in Nieuwegein het tweejaarlijkse BTO Congres plaats, getiteld "Hoogwaardig onderzoek voor een eersteklas drinkwatervoorziening". Het vorige BTO Congres werd op 27 mei 2014 vond gehouden in Kamerik rond het thema “Samenwerken aan waterkennis”.  Lees meer in het verslag >> 

BTO Net

BTO-deelnemers vinden en delen kennis via het besloten intranet van het Bedrijfstakonderzoek, BTO Net

 


Contact

Gertjan Medema
Gertjan Medema

Chief Science Officer
030 60 69 653
gertjan.medema@kwrwater.nl

Anne Mathilde Hummelen
Anne Mathilde Hummelen

Programmamanager Bedrijfstakonderzoek (BTO)
030 60 69 733
anne.hummelen@kwrwater.nl

Login

BTO Net.

Login

 

Username Password
Remember me